Συχνές Ερωτήσεις

1. Πώς μπορώ να παραγγείλω;
Με δυο τρόπος, είτε ηλεκτρονικά μέσα από τη σελίδα μας www.olipoint.gr είτε τηλεφωνικά στο τηλέφωνο +30 27311 01397 καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 15:00. Για χώρες του εξωτερικού τα αιτήματα εξετάζονται χωριστά. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στη φόρμα επικοινωνίας του olipoint.gr. Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας.
2. Ποια είναι η διαδικασία παραγγελίας μέσα από τη σελίδα σας;
Για να ολοκληρώσετε τη παραγγελία σας ηλεκτρονικά θα πρέπει να ακολουθήσετε τρία βήματα:

α) Να επιλέξετε την Ομάδα Παραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης από την οποία επιθυμείτε να προμηθευτείτε το λάδι σας (βλέπε ερώτηση 8).

β) Να επιλέξετε Παραγωγό στη περίπτωση που επιθυμείτε κάποιον συγκεκριμένο ή έχετε αγοράσει ξανά ή να μην επιλέξετε κάποιον παραγωγό και να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα επιλέγοντας "Απ' ευθείας Αγορά".

γ) Να επιλέξετε τον αριθμό των δοχείων που επιθυμείτε και να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας.
3. Ποια είναι η ελάχιστη παραγγελία που μπορώ να κάνω;
Η ελάχιστη ποσότητα που μπορείτε να παραγγείλετε είναι αυτή των 2 δοχείων δηλαδή τα 10 λίτρα και από εκεί και πέρα μπορείτε να προσθέτετε ανά 2 δοχεία.
4. Μένω σε νησί μπορώ να παραγγείλω από εσάς;
Φυσικά. Το olipoint.gr στέλνει σε όλη την Ελλάδα μέσω courier τη παραγγελία σας.
5. Πώς θα μου αποστείλετε τη παραγγελία μου;
Όλες οι παραγγελίες για Αττική και Θεσσαλονίκη εξυπηρετούνται με παράδοση στο χώρο σας εντός 2-4 ημερών. Για την Υπόλοιπη Ελλάδα ο πελάτης επιλέγει είτε παράδοση στο χώρο του είτε παραλαμβάνει ο ίδιος τη παραγγελία του από το κοντινότερο κατάστημα ΕΛΤΑ που τον εξυπηρετεί εντός 3-5 ημερών.

Ο υπολογισμός του κόστους των μεταφορικών γίνεται στη φόρμα παραγγελίας με τη συμπλήρωση του Ταχυδρομικού Κώδικα της περιοχής σας λαμβάνοντας υπόψιν των αριθμό των δοχείων και τη περιοχή αποστολής. Όσα περισσότερα δοχεία παραγγέλνεται τόσο Κερδίζεται!
6. Ποια είναι τα έξοδα Αποστολής;
Το olipoint.gr πραγματοποιεί αποστολές σε όλη την Ελλάδα. Οι αποστολές για Αττική και Θεσσαλονίκη γίνονται με εταιρία μεταφορών και παράδοση στο χώρο του πελάτη.

Οι αποστολές για την Υπόλοιπη Ελλάδα γίνονται κατ' επιλογή του πελάτη είτε με παράδοση στο χώρο του είτε με παραλαβή από το κοντινότερο κατάστημα ΕΛΤΑ από τον ίδιο τον πελάτη.

Η τιμή του προϊόντος που αναγράφεται στη σελίδα μας αποτελεί και την τιμή χρέωσης του πελάτη χωρίς χρέωση μεταφορικών. Ο υπολογισμός του κόστους των μεταφορικών γίνεται αυτόματα μετά τη συμπλήρωση στη φόρμα παραγγελίας του Ταχυδρομικού Κώδικα αποστολής της παραγγελίας. Η παραγγελία μπορεί να ολοκληρωθεί μετά και τον υπολογισμό του συνολικού κόστους της παραγγελίας. Επίσης, διευκρινίζουμε ότι για τη περίπτωση της πληρωμής με αντικαταβολή ή κάρτα δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση.
7. Με ποιο τρόπο μπορώ να πληρώσω τη παραγγελία μου;
Η πληρωμή μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους.

Είτε με αντικαταβολή τη στιγμή της παράδοσης της παραγγελίας σας χωρίς επιπλέον χρέωση της υπηρεσίας, είτε με κατάθεση σε τράπεζα είτε με πιστωτική κάρτα μόνο στη περίπτωση της ηλεκτρονικής αγοράς. Διευκρινίζουμε ότι σε περίπτωση που επιθυμείτε να καταθέσετε το ποσό σε τράπεζα θα πρέπει να κάνετε πρώτα τη κατάθεση, να μας αποστείλετε την απόδειξη μέσω fax ή mail και στη συνέχεια να γίνει η αποστολή της παραγγελίας σας.
8. Τι σημαίνει και γιατί πρέπει να επιλέξω Ομάδα Παραγωγών;
Το olipoint.gr φιλοξενεί στη σελίδα του παραγωγούς από διαφορετικές περιοχές του νομού Λακωνίας. Όλοι οι παραγωγοί είναι οργανωμένοι και πιστοποιημένοι σε Ομάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης κατά Agro 2.1-2.2. Οι Ομάδες αυτές βρίσκονται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και το Ελαιόλαδό τους διαφοροποιείται ελαφρά ανάλογα με το κλίμα και τη ποικιλία ελιάς που μεγαλώνει στις περιοχές αυτές. Για αυτό το λόγο το λάδι ανάμεσα στις ομάδες έχει μικρές διακυμάνσεις τις οποίες μπορείτε να δείτε και από τις αναλύσεις τους.

Το olipoint.gr σας προτείνει να παραγγέλνετε κάθε φορά από διαφορετική ομάδα για να βρείτε το ελαιόλαδο αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις διατροφικές και γευστικές σας ανάγκες.
9. Τι σημαίνει Ελαιόλαδο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης;
Είναι το ελαιόλαδο που προκύπτει από την έκθλιψη πιστοποιημένου ελαιοκάρπου για τη παραγωγή του οποίου έχουν τηρηθεί οι ορθοί κανόνες καλλιεργητικής πρακτικής. Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση είναι μια μέθοδος αγροτικής παραγωγής που στηρίζεται σε φιλικές προς το περιβάλλον καλλιεργητικές πρακτικές. Αν θέλαμε να την τοποθετήσουμε σε μία κλίμακα, θα ήταν ανάμεσα στη Συμβατική Παραγωγή και τη Βιολογική Παραγωγή.

Στόχος της είναι η άριστη ποιότητα προϊόντος με τη μικρότερη δυνατή επίπτωση τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον ίδιο τον παραγωγό αλλά και τον τελικό καταναλωτή.
10. Γιατί προτιμάται το Μεταλλικό Δοχείο συσκευασίας ελαιολάδου;
Η τυποποίηση του ελαιολάδου σε κατάλληλα δοχεία και μέσα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την καλύτερη διατήρηση εμπορία και διακίνησή του.

Γενικά τα δοχεία συσκευασίας πρέπει να εμφανίζουν ορισμένα χαρακτηριστικά όπως: αδιαπερατότητα των τοιχωμάτων από το οξυγόνο και το φως, ανθεκτικότητα κατά τη μεταφορά και αποθήκευση και ευκολία στη χρήση. Τα δοχεία από λευκοσίδηρο είναι ανθεκτικά, προστατεύουν το προϊόν από το φως, και για αυτό προτιμούνται από το olipoint.gr που σας προσφέρει το προϊόν σας σε μεταλλικό δοχείο των 5 λίτρων.
11. Ποιος είναι ο χρόνος ζωής για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο;
Ο χρόνος ζωής για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι 18 μήνες από την ημέρα τυποποίησής του, εάν και εφόσον αποθηκευτεί και διατηρηθεί σωστά όπως αναγράφεται στη συσκευασία.
12. Τι σημαίνει η ένδειξη ΠΓΕ Λακωνίας για το ελαιόλαδο;
Ο κανονισμός υπ.αριθμ. 2081/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει τη δυνατότητα στις χώρες μέλη της, να ονομάσουν ορισμένα προϊόντα τους συμπεριλαμβανομένου και του ελαιολάδου, ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Τα προϊόντα αυτά έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω της συγκεκριμένης περιοχής προέλευσης και του τρόπου παραλαβής τους και επιτρέπεται να διατίθενται με ειδικό σήμα και να προστατεύονται στην Κοινότητα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από άλλα ομοειδή προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Στην περίπτωση του ΠΓΕ το ελαιόλαδο προέρχεται από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και η ποιότητα και η φήμη του οφείλονται αποκλειστικά στον γεωγραφικό χώρο απ΄όπου προέρχεται.
13. Τι δείχνει ένα ελαιόλαδο με έντονα πικρή γεύση;
Η έντονα πικρή γεύση που παρουσιάζουν πολλές φορές τα ελαιόλαδα οφείλεται σε συστατικά που καθιζάνουν κατά το χρόνο αποθήκευσης του ελαιολάδου και με τον καιρό το πρόβλημα της πικράδας μειώνεται. Πάντως, από άποψη υγιεινής το ελαιόλαδο που πικρίζει είναι ωφέλιμο και όσοι καταναλωτές δεν ενοχλούνται από την πικράδα πρέπει να το προτιμούν.
14. Ποια είναι τα Θετικά Χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το ελαιόλαδο;
Φρουτώδες (fruity): Συνδυασμός γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών που προέρχονται από υγιείς και φρέσκες ελιές, ώριμες ή άγουρες. Το φρουτώδες γίνεται αντιληπτό με την όσφρηση και εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς και το μικροπεριβάλλον στο οποίο καλλιεργείται.

Πικρό (bitter): Χαρακτηριστική γεύση ελαιολάδου που προέρχεται από πράσινες ελιές ή από ελιές που μόλις αρχίζει να αλλάζει το χρώμα τους. Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα. Με τη πάροδο του χρόνου όμως του χρόνου τα συστατικά αυτά επειδή είναι υδατοδιαλυτά συμπαρασύρονται από την υγρασία που περιέχει το ελαιόλαδο και καθιζάνουν στον πυθμένα των δοχείων αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η αίσθηση αυτή.

Πικάντικο (pungent): έντονη αίσθηση, χαρακτηριστική λαδιών που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου κυρίως από ελιές που είναι άγουρες. Απλώνεται σε όλη τη στοματική κοιλότητα και εξαλείφεται λίγα δευτερόλεπτα μετά την δοκιμή. Η ένταση του πικάντικου μειώνεται κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης του ελαιολάδου. Δε πρέπει να συγχέουμε αυτή την αίσθηση με εκείνη του ταγγού, όπου εκεί η αίσθηση είναι πολύ ενοχλητική και διατηρείται για πολύ περισσότερο χρόνο.
15. Τι χρώμα έχει το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο;
Το χαρακτηριστικό χρώμα που έχει το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο της περιοχής της Λακωνίας είναι το πράσινο. Οι ποικιλίες ελιάς που διαμορφώνουν το ελαιόλαδο του olipoint.gr είναι αυτή της Κορωνέϊκης και της Αθηνολιάς. Οι ποικιλίες αυτές παράγουν «πράσινο» ελαιόλαδο. Εάν το ελαιόλαδο δεν έχει πράσινο χρώμα αλλά κίτρινο σημαίνει ότι έχει οξειδωθεί και δεν έχει συντηρηθεί καλά.
16. Τι σημαίνει το χρώμα του ελαιολάδου;
Το χρώμα του ελαιολάδου αποτελεί χαρακτηριστικό δείκτη ποιότητας. Διαφέρει συνήθως από ελαιόλαδο σε ελαιόλαδο και πολλές φορές επηρεάζει τις επιλογές του καταναλωτικού κοινού. Το είδος των χρωστικών ουσιών (χλωροφύλλες, φαιοφυτίνες, καροτίνες κτλ) οι οποίες επικρατούν στον ελαιόκαρπο στο στάδιο της συγκομιδής, καθορίζει βασικά το χρώμα του ελαιολάδου, το οποίο παραλαμβάνεται.

Το χρώμα του ελαιολάδου είναι πράσινο στην αρχή της περιόδου συγκομιδής, όταν ο ελαιόκαρπος είναι ακόμη άγουρος και επικρατούν οι χλωροφύλλες. Με την πάροδο της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου, το ελαιόλαδο παίρνει ένα κίτρινο προς χρυσαφί χρώμα επειδή υπάρχουν περισσότερες καροτίνες. Τέλος, ο υπερώριμος ελαιόκαρπος δίνει ελαιόλαδο με έντονα φαιό χρώμα. Ωστόσο, το χρώμα του ελαιολάδου επηρεάζεται και από το σύστημα επεξεργασίας που χρησιμοποιείται για τη παραλαβή του από τον ελαιόκαρπο.
17. Ποια είναι τα βασικά Κριτήρια Ποιότητας Ελαιολάδου;
Η γνησιότητα και η ποιότητα των ελαιολάδων προσδιορίζονται με βάση τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, όπως αυτά προβλέπονται στον Καν (ΕΟΚ) 2568/91. Η ποιότητα του ελαιολάδου διαμορφώνεται από τον ελαιόκαρπο και στη συνέχεια επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες μέχρι να το γευθούμε.

Βασικά κριτήρια ποιότητας για το ελαιόλαδο που επιλέγουμε είναι τα εξής:
• Φυσικοχημικά Χαρακτηριστικά (Οξύτητα, Οξείδωση, Χρώμα)
• Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά (Άρωμα-Γεύση)
18. Γιατί είναι σημαντική η Οξύτητα;
Η οξύτητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, αλλά όχι το μοναδικό. Έχει επικρατήσει, αφού όσο πιο μικρή είναι η οξύτητα τόσο πιο ποιοτικό είναι το ελαιόλαδο. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα ένα ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα να έχει οξειδωθεί και να υστερεί σημαντικά στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο για να αξιολογήσουμε τη ποιότητα του ελαιολάδου που θέλουμε να αγοράσουμε να ανατρέχουμε και στα υπόλοιπα στοιχεία της ανάλυσης που είναι διαθέσιμα μέσα από τη σελίδα μας και ξεχωριστά για κάθε Ομάδα Παραγωγών.
19. Τι καταλαβαίνουμε βλέποντας τις αναλύσεις στη σελίδα σας και γιατί πρέπει να τις κοιτάμε;
Συγκεντρωτικά τα κριτήρια ποιότητας για το παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα (κανονισμός 2568/91 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)) είναι: η οξύτητα, ο αριθμός υπεροξειδίων, η απορρόφηση στο υπεριώδες φάσμα (προσδιορισμός ειδικών συντελεστών απορρόφησης Κ232, Κ270 και ΔΚ) και η οργανοληπτική αξιολόγηση. Δεδομένου ότι καθένα από τα παραπάνω ποιοτικά κριτήρια αξιολογούν κάτι το διαφορετικό πρέπει όλα να λαμβάνονται υπόψη για τη σωστή αξιολόγηση του ελαιολάδου.

Το olipoint.gr γνωρίζοντας πλήρως την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται μέσα από τη σελίδα του δεν διστάζει να αναρτήσει τις τρέχουσες αναλύσεις ελαιολάδου που τυποποιείται ανά Ομάδα Παραγωγών. Για κάποιον που δεν γνωρίζει τι σημαίνουν οι μεταβλητές που αναγράφονται στις αναλύσεις μας παραθέτουμε τα εξής:

Οξύτητα: Προσδιορίζει τα λιπαρά οξέα που απαντούν σε ελεύθερη μορφή. Υψηλή οξύτητα συνήθως προσδιορίζει ελαιόκαρπο που δεν είναι υγιής και έχουν αναπτυχθεί μύκητες.

Αριθμός Υπεροξειδίων: Ο προσδιορισμός του αριθμού των υπεροξειδίων αποτελεί βασικό κριτήριο ελέγχου του βαθμού οξείδωσης του ελαιολάδου. Ο προσδιορισμός των σταθερών Κ232 και Κ270 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο της νοθείας του ελαιολάδου με ραφιναρισμένο ελαιόλαδο ή σπορέλαια. Στη περίπτωση λοιπόν που οι τιμές των σταθερών αυτών είναι υψηλές , υπάρχει περίπτωση να έχουμε νοθεία του ελαιολάδου. Γενικά υψηλές τιμές στις σταθερές αυτές δείχνουν οξείδωση ή νοθεία ή και τα δυο.

Κηροί: Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται από την απουσία κηρών με 40-46 άτομα άνθρακα. Οι κηροί βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο εξευγενισμένο ελαιόλαδο και στο πυρηνέλαιο. Ο προσδιορισμός των κηρών επιτρέπει τη διαφοροποίηση του πυρηνελαίου από το παρθένο ελαιόλαδο. Ο προσδιορισμός των κηρών ή και των ολικών αλειφατικών αλκοολών καθιστά εφικτή την ανίχνευση νοθείας του ελαιολάδου με πυρηνέλαιο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή, ο προσδιορισμός των κηρών είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τον προσδιορισμό των αλειφατικών αλκοολών για τον έλεγχο της νοθείας του παρθένου ελαιολάδου.
20. Από τι ποικιλίες ελιάς είναι το ελαιόλαδο Olipoint.gr;
Οι ποικιλίες ελιάς που συναντάτε στο Ελαιόλαδο που διατίθεται μέσα από το olipoint.gr είναι αυτές της Κορωνέϊκης και της Αθηνολιάς.
21. Σε τι οφείλεται πιθανόν Θόλωμα του ελαιολάδου;
Πολλές φορές η αποθήκευση του ελαιολάδου σε χαμηλές θερμοκρασίες <50oC οδηγεί στη δημιουργία θολώματος. Το θόλωμα οφείλεται στη πήξη (στερεοποίηση) ορισμένων τριγλυκεριδίων που περιέχουν στο μόριό τους στεατικό ή και παλμιτικό οξύ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κάποιο ελαφρύ θόλωμα εμφανίζουν ακόμη και τα φρέσκα ελαιόλαδα, στα οποία όμως αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα αλλά είναι ενδεικτικό του ότι έχουν εφαρμοστεί ήπιες συνθήκες κατά την επεξεργασία του ελαιοκάρπου στο ελαιουργείο.
22. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές;
Η διαμόρφωση των τιμών ελαιολάδου που διατίθεται μέσα από τη σελίδα του olipoint ορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους τους παραγωγούς. Κάθε ομάδα χωριστά ορίζει τη τιμή που οι παραγωγοί της επιθυμούν να διαθέτουν το προϊόν τους. Ωστόσο, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι μέρος της τιμής επηρεάζεται σημαντικά και από τη τιμή του χύμα ελαιολάδου που διαμορφώνεται στην αγορά. Επομένως, μια αύξηση ή μείωση της τιμής των προϊόντων που διατίθενται μέσα από τη σελίδα μας είναι πιθανόν να οφείλεται σε παράγοντες της αγοράς και όχι σε κάποια αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει σαφής ενημέρωση από τη σελίδα του olipoint.gr.
2011-2014 © OLIPOINT. All rights reserved
Design by CANTALOOP